ТНМУ виграв конкурс на реалізацію проекту «Lifestrand» Програми ЄС Erasmus+ КА2 «Capacity Building in Higher Education»

продовж трьох років (2024-2027 рр.) Тернопільський національний медичний університет буде реалізовувати грантовий проєкт «Lifestrand» в рамках Програми ЄС Erasmus+ КА2 «Розбудова партнерства у вищій освіті» («Capacity Building in Higher Education»).

До консорціуму, окрім ТНМУ, увійшло ще дев’ять партнерів з Грузії, Іспанії, Португалії та України. Зокрема проєкт будуть реалізовувати Університет Сантьяго де Компостела (University Santiago de Compostela, Spain), Фундація Семерген (SEMERGEN- Partner institution of Santiago de Compostela, Spain), Полтавський державний медичний університет, Університет Порто (University Porto, Portugal), Тбіліська медична академія імені Петре Шотадзе (Petre Shotadze Tbilisi Medical Academy, Georgia), Алті Університет (Altе University, Georgia), Луганський державний медичний університет, Тбіліський державний медичний університет (Tbilisi State Medical University, Georgia), Гріголь Робакідзе Університет (Grigol Robakidze University, Georgia).

Головною метою проєкту є навчання цивільного населення домедичної допомоги на територіях з підвищеним ризиком для життя, щоб люди могли у разі потреби надавати першу допомогу собі, своїй сім’ї, друзям, сусідам. Його реалізація розпочнеться у 2024 році. Загалом передбачається навчити понад 22000 представників громад з вищезгаданих територій в Україні та Грузії. Для досягнення цієї мети в кожному університеті України та Грузії, які є учасниками проєкту, буде сформовано і навчено тренерську команду у складі трьох викладачів і тридцяти шести студентів старших курсів. Члени команд пройдуть навчання в європейських університетах-партнерах.

Необхідність проекту полягає в тому, що тривала війна в Україні та досвід попередньої військової агресії Росії проти Грузії продемонстрували небезпеку для життя людей, які проживають на окупованих територіях, у зонах прямої військової агресії чи регіонах, прилеглих до зон збройних конфліктів. Такі громадяни мають значно підвищені ризики для виживання та здоров’я, спостерігається обмежений доступ до надання медичних послуг, тому володіння навичками надання домедичної допомоги допоможе їм врятувати своє і чуже життя.

Прокрутити вгору