Вишукані та сонцесяйні витвори Петра Левицького

Якщо будете поруч Тернопільського обласного краєзнавчого музею, обов’язково зайдіть, аби насолодитися картинами доцента кафедри медицини катастроф і військової медицини нашого університету Петра Левицького.

Петро ЛЕВИЦЬКИЙ біля власних витворів

Нагадаю, що пан Петро – кандидат медичних наук, доцент кафедри медицини катастроф і військової медицини, автор низки наукових праць, майстер спорту з контактного карате та кікбоксингу, чемпіон України й учасник і призер чемпіонатів Європи та світу, голова Тернопільської обласної федерації кікбоксингу, суддя міжнародної категорії та член суддівської колегії України з цього виду спорту, учасник Революції Гідності, працював у складі виїзної бригади медиків у зоні АТО, указом Президента України нагороджений медаллю «За врятоване життя», директор комунального підприємства «Тернопільський міський лікувально-діагностичний центр», лавреат конкурсу «Людина року-21», майстер народної творчості, учасник всеукраїнських та міжнародних фахових виставок, автор майстер-класів з обробки рослинних матеріалів і виготовлення солом’яних витворів мистецтва. Вперше на тернопільських теренах почав застосовувати методику виконання об’ємних зображень (3D-візуалізація).

Зараз у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї діє виставка майстрів народних художніх промислів, на якій Петро Левицький також репрезентував власні нові роботи. Образи тварин і міфічних героїв, пейзажні палітри виблискують усіма барвами золотистих відтінків, які на чорному оксамитовому тлі виглядають по-особливому вишукано. Аж не віриться, що матеріал, з якого майстер виготовляє свої шедеври, звичайна солома злакових культур – вівса та ячменю.

Понад двадцять п’ять років Петро Левицький працює з таким матеріалом, а перші власні картини почав створювати ще під час чинної військової служби. Витинав усілякі «дрібнички»-сувеніри, згодом навіть «дембельський» альбом сам виготовив. Коли ж вступив до Тернопільського державного медичного інституту (нині – ТНМУ), а незабаром і одружився, то на батьківщині дружини – Рівненщині побачив у помешканні подібні картини. Це наснажило удосконалювати власні вміння в одного з місцевих майстрів. А далі – ще більше. Захопився творчістю відомого американського художника Боріса Вальєхо, картини якого окрилили його на створення витворів. Більшість образів пан Петро запозичує у відомого художника, але інтерпретує та виконує у власній індивідуальній манері.

«Це лише незначна частина моїх робіт, а загалом у колекції їх налічується понад п’ятдесят – каже автор. – Невеличку мінівиставку організував у приймальній Тернопільського міського лікувально-діагностичного центру, який я очолюю. Багато картин прикрашають моє помешкання».

Яскраві, неповторні картини Петра Левицького тішать душу й милують око, збуджуючи незрівнянні відчуття. У кожну з них автор вклав частинку своєї душі. З роками змінюється та розширюється тематичний діапазон, удосконалюється техніка виконання й кожен витвір наповнюється новими художніми образами.

Петро Левицький представив на виставці 31 роботу. Центром експозиції є панно «На сторожі українських кордонів», над ним митець працював майже пів року. Патріотичні мотиви давніх часів синергійно перегукуються із сучасними подіями в Україні, створюючи образи непохитних українських воїнів, що боронять кордони рідної землі. Широка палітра золотистих відтінків витворів Петра Левицького створює справжню магію творчості. Сюжети у жанрі фантастики, натюрморти та східні мотиви, образи незвичайних тварин і пейзажі – такий жанровий діапазон робіт автора.

Враженнями від виставки попросила поділитися доцентку кафедри української мови Марту Руденко: «На цій виставці я не вперше, але кожного разу переглядаю експозицію з великим захопленням. Втішно, що Петро Левицький відроджує наше автентичне мистецтво, для якого традиційними є вироби із соломи, якими здавна прикрашали помешкання. Цього разу надзвичайно вразила тематична палітра робіт – це і класичні, і новітні сюжети, переосмислені автором. Тішить, що велика душа лікаря відкрила ще й неабиякий дар творчості, вміння творити делікатні, копіткі у виконанні витвори народного мистецтва. Спостерігала, що всі відвідувачі захопливо оглядали експозицію. Особливу роль відіграє такий вернісаж у нинішній нелегкий для нас час, бо ми в тилу маємо тримати наш культурний, мовний фронт. Розмовляла нещодавно з колишнім студентом ТНМУ, нині він служить на передовій та просить берегти кожне українське слово, примножувати й розвивати українське мистецтво, бо це теж міцна зброя проти рашистського ворога. Виставка надзвичайно атмосферна та захоплива. Сподіваюся, що після екзаменаційної сесії організуємо для студентів її перегляд, аби й вони поринули в цей дивовижний світ картин Петра Левицького».

Лариса ЛУКАЩУК

Світлини Миколи ВАСИЛЕЧКА