Центр ментального здоров’я ТНМУ допоможе долати стигму психіатрії

У Тернопільському національному медичному університеті ім. Івана Горбачевського відкрили Центр ментального здоров’я. Звернутися сюди й безкоштовно отримати психологічну консультацію та допомогу може за потреби кожен студент і працівник нашого вишу, військовослужбовці, їхні родини та внутрішньо переміщені особи.

Як відомо, у нашій країні діє Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?», започаткована першою леді Оленою Зеленською та під патронатом Міністерства охорони здоров’я України. Основна мета цієї програми – зробити турботу про ментальне здоров’я щоденною звичкою для кожного українця.

Ректор ТНМУ, професор Михайло КОРДА: «Всі послуги в Центрі ментального здоров’я клієнтам надаватимуть безкоштовно»

Звертаючись до присутніх з нагоди відкриття Центру ментального здоров’я, ректор ТНМУ, професор Михайло Корда зауважив, що згідно з великим соціологічним опитуванням в одинадцяти країнах, серед яких є й Україна, люди визначають одні й ті ж причини психологічних проблем: війна, фінансова та економічна нестабільність, невпевненість у завтрашньому дні. «Зрозуміло, що зараз в Україні всі ці причини не просто є, а вони ще й значно посилені, – наголосив Михайло Корда, – адже в нас триває жорстока війна, економічну нестабільність маємо роками, а то й десятиліттями, відтак – кожен з нас не певен, що на нього чекає завтра. Тому й, як свідчать соціологічні опитування, які оприлюднило торік Міністерство охорони здоров’я, понад 90% українців мають хоча б один з симптомів тривожних розладів, а 40-50% потребують психологічної підтримки різної інтенсивності. До того ж 66% українців не знають, куди вони могли б звернутися за допомогою в разі необхідності, а насправді за допомогою звертається лише 6% громадян. Це глобальна проблема сьогодення, яку можна розв’язати лише зміною ставлення українців до свого ментального здоров’я».

До слова, нині багато лікарів первинної ланки медицини пройшли спеціальну програму mhGAP (mental health gap action program – Програма дій з подолання прогалин у сфері психічного здоров’я), тож можуть діагностувати ментальні проблеми у своїх клієнтів, здатні надати їм базові консультативні послуги та скерувати до вузького спеціаліста. Кластерні лікарні облаштовують центри ментального здоров’я, укладають угоди з Національною службою здоров’я України, яка їм ці послуги оплачує. Оскільки медичний університет не є лікувальним закладом, то, створюючи на своїй базі Центр ментального здоров’я, він, на жаль, не може законтрактувати цю послугу в НСЗУ. Втім, усі послуги в Центрі ментального здоров’я ТНМУ клієнтам надаватимуть безкоштовно. «Насамперед сюди можуть звернутися наші студенти, викладачі, працівники – кожен з них отримає безкоштовну психологічну допомогу в нашому центрі. Запрошуємо також внутрішньо переміщених осіб і, звичайно, військових – тих, які найбільше нині потребують нашої уваги та турботи», – зазначив ректор ТНМУ.

(Зліва направо) директорка департаменту охорони здоров’я Тернопільської ОВА Ольга ЯРМОЛЕНКО, начальник відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Тернопільської міської ради Василь ДАНЬЧАК і капелан о. Ігор ДРАПАК

Працюватимуть у центрі найбільш кваліфіковані фахівці Тернопільщини в галузі психіатрії – працівники кафедри психіатрії, наркології та медичної психології ТНМУ. Є сподівання на розвиток у ньому міжнародних програм, зокрема, вже укладена угода з однією з американських компаній, що фінансуватиме роботу двох психологів-арттерапевтів у Центрі ментального здоров’я ТНМУ.

Михайло Корда подякував усім, хто доклався до створення цього центру. Насамперед проректорові з лікувальної роботи, професору Степанові Запорожану та завідувачці кафедри психіатрії, наркології та медичної психології, професорці Олені Венгер, яка очолила Центр ментального здоров’я ТНМУ.

Водночас керівниця департаменту охорони здоров’я Тернопільської обласної військової адміністрації Ольга Ярмоленко висловила вдячність ректорові ТНМУ Михайлу Корді за усвідомлення потреби відкриття такого закладу. «Власне, для університету це не є вимогою, – зауважила вона. – Але оскільки ректор розуміє виклики сьогодення, то університет зумів це зробити».

«Завдяки Тернопільському медичному університету в нашому місті додається ще одна локація, де будуть професійно, якісно та безкоштовно надавати психологічну допомогу всім, хто її потребує», – каже начальник відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Тернопільської міської ради Василь Даньчак, зауваживши, що у зв’язку з війною державна політика у сфері охорони здоров’я має зараз основні пріоритети – це реабілітація й ментальне здоров’я.

«Так, психічне здоров’я нині в пріоритеті нашої держави й це нас надзвичайно тішить, адже нарешті почули те, про що ми, психіатри та психологи, твердимо вже тривалий час, ще з 2014 року, з початку війни в Україні, – мовить керівниця Центру ментального здоров’я ТНМУ, завідувачка кафедри психіатрії, наркології і медичної психології, професорка Олена Венгер. – Зараз надзвичайно важливо бути в ресурсі, адже якщо ми будемо в гармонії із собою, то зможемо плідно працювати, допомагати іншим, влаштовувати своє життя та думати про майбутнє, робити власний внесок у суспільство, щоб процвітала наша Україна».

Завідувачка кафедри психіатрії, наркології та медичної психології, професорка, керівниця Центру ментального здоров’я ТНМУ Олена ВЕНГЕР зауважує, що в нашому суспільстві й досі існує стигма у сфері психічного здоров’я

За добрим християнським звичаєм новий заклад освятив, а всіх присутніх благословив капелан ТНМУ о. Ігор Драпак. Він побажав Божої мудрості працівникам, наголосивши, що вони мають справу з найбільшою цінністю – людською душею. Зазначив також, що Центр ментального здоров’я водночас стане добрим прикладом для студентів, де вони бачитимуть, як їхні викладачі працюють, волонтерять, роблять все жертовно – це безцінна наука, яку не можна знайти в книзі чи почути на лекції.

Олена Венгер запросила студентів, військовослужбовців і всіх, хто завітав на відкриття центру, долучитися до активностей, які проводили лікарі-інтерни. Вони пройшли відповідне навчання, є сертифікованими спеціалістами, тож вправно демонстрували свої знання та навички. Зокрема, психіатриня-інтерн першого року навчання Віта Голуб розказала про арт-терапію – так зване лікування мистецтвом. За допомогою цього методу ми можемо виражати в мистецтві емоції, які стримували у собі. Видів арт-терапії є досить багато, серед яких і музика, і ліплення, і створення різних колажів за допомогою фотографій, і танці. Цього разу присутнім запропонували спробувати техніку малювання.

Під час арт-терапії присутнім запропонували спробувати техніку малювання

Іншій групі психіатриня-інтерн другого року навчання Анастасія Гонта продемонструвала, як можна боротися з негативними думками, тривогою та напругою за допомогою метафоричних асоціативних карт – це допоміжний інструмент у терапії, що дозволяє людям говорити про власні проблеми, фіксуючись на зображенні. Завдяки цим картинкам також можна знайти підказку шляху виходу з тієї чи іншої ситуації або ж змінити вектор наших думок.

З поведінковими техніками допомоги та техніками дихання ознайомлював Роман Шевчук, психіатр-інтерн другого року навчання. Велика перевага цих технік у тому, що вони мобільні, їх можна застосовувати будь-де: вдома, в укритті, на вулиці, в машині, тобто в будь-який момент людина, якщо зіштовхнеться з підвищеною тривогою або й навіть панічною атакою, зможе виконати цю техніку та покращити свій стан. Після запропонованих активностей у Центрі ментального здоров’я присутні отримали цінні знання, які варто застосовувати і для себе, і передавати своїм близьким.

Отож у Центрі ментального здоров’я ТНМУ, що розташований за адресою вул. Торговиця, 3, клієнтам можуть запропонувати як групову терапію, так і індивідуальну консультацію в психолога, психотерапевта чи психіатра – залежно від потреби. Головне – прийти. Адже в нашому суспільстві й досі, як зауважує професорка Олена Венгер, існує стигма у сфері психічного здоров’я. Власне, тому й звертаються за психологічною допомогою лише тих 6%, хоча потрібна вона у теперішній час майже всім. Розвінчанню міфів психіатрії працівники кафедри психіатрії, наркології і медичної психології приділяють велику увагу: виступають на телеканалах і перед аудиторією у різних закладах, публікують статті в медіпросторі та соцмережах, випускають спеціальні відеоролики. «Найважливіше – донести до людей: зізнатися собі в тому, що потребуєш допомоги у покращенні ментального здоров’я – це не слабкість, а сила, – наголошує професорка Олена Венгер. – Сила, що дозволяє зрозуміти це, прийти до фахівця, діагностувати та вилікувати. Треба бути сильним подолати свої симптоми, захворювання та використати це для власного зростання».

Саме за допомогою Центру ментального здоров’я фахівці нашого університету також хочуть долати стигму психіатрії серед українців, демонструючи, що психіатрія відкрита для людей, вона допомагає повернути ментальний стан, в якому можна активно, впевнено й легко жити та працювати, насолоджуватися життям навіть у складних ситуаціях.

Зазначимо, що заняття та консультації відбуватимуться з понеділка до п’ятниці з 15.30 до 18.30. Вихідні – у суботу та неділю. За детальною інформацією звертатися за телефоном: 097 77 43 552. Центр ментального здоров’я розташований за адресою: м. Тернопіль, вулиця Торговиця, 3.

Мар’яна ЮХНО-ЛУЧКА

Світлини Яніни ЧАЙКІВСЬКОЇ