Різдвяні традиції у студентському «Українському клубі»

Ще одне Новоріччя незабаром переступить поріг наших домівок. Це свято для всіх і для кожного зокрема. Скільки гарних і добросердечних слів мовимо один одному в ці різдвяно-новорічні дні! Бажаємо один одному гарного здоров’я, статків і злагоди у сім’ї й, певна річ, миру, Перемоги. Яскраві блискітки новорічної ялинки, смачна кутя, приготовлена бабусею чи мамою, щедрий засів домівки сусідськими хлопчаками, щедрівка на честь господаря та господині з найкращими всій родині. Ці атрибути різдвяно-новорічних дійств відомі кожному з дитинства, а спогади про них гріють наші душі впродовж усього життя. Зимові свята є ще й чудовою нагодою долучити іноземну молодь до пізнання традицій, звичаїв, що існують в Україні та відображають ментальність нашого народу. Як це відбувається в «Українському клубі» Тернопільського національного медичного університету ім. Івана Горбачевського, цікавилися у доцентки кафедри української мови, керівниці Центру виховної роботи та культурного розвитку Марти Руденко.

Варто зауважити, що вже кілька років поспіль у нашому університеті діє спільнота «Український клуб» до якого увійшли як українські, так і студенти-іноземці з різних країн. Як зауважили учасники цієї спільноти, вони радо долучаються до всіх заходів, які організовують його керівники – викладачі кафедри української мови й кафедри педагогіки вищої школи та суспільних дисциплін. Тут, кажуть, можна і знання української мови покращити, і на цікавому заході побувати та ближче з нашими звичаями й традиціями ознайомитися. Клуб має чотири функціональні локації: український розмовний клуб, культурологічні студії, інтелектуальне дозвілля та авторські майстер-класи.

Український розмовний клуб діє у форматі щотижневих неформальних зустрічей українських та іноземних студентів, які в невимушеній атмосфері спілкуються українською мовою та вдосконалюють комунікативні навички, розширюють словниковий запас. Зазвичай для обговорення обирають актуальні теми із життя університетської спільноти. Викладачі-учасники українського розмовного клубу не лише проводять заняття з вивчення української мови, вдосконалюючи мовленнєві навички, а й ознайомлюють іноземних студентів з українськими традиціями, звичаями та обрядами. Популярними у студентів є культурологічні студії, на яких вони знайомляться з історичними й культурними пам’ятками нашого міста, області, країни. Полюбляють вони екскурсії Тернополем, візити в обласний краєзнавчий музей, арт-галерею, знайомляться з приватними зібраннями українського одягу та старожитностей. Іно- земні студенти також охоче беруть участь у традиційних українських святкуваннях Різдва, Міжнародного дня вишиванки, Міжнародного дня рідної мови, Дня української мови, Шевченківських днів тощо. Юнаки та дівчата з різних країн пізнають культуру, звичаї, гастрономічні традиції України.

«Ознайомлення зі звичаями та традиціями українського народу є важливою складовою духовного розвитку особистості, – каже Марта Руденко. – Особливо до душі іноземним студентам наші Різдвяні зустрічі, в яких охоче беруть участь. Адже через дотик до світлих, добрих сімейних українських традицій хлопці та дівчата наче відчувають, що вони в родині».

Викладачі Ольга Христенко, Оксана Мисик, Тарас Кадобний та Марта Руденко розповідають учасникам «Українського клубу» про різдвяні традиції. Що символізує кутя, як її готують та які обряди пов’язані з нею? Як виготовити дідуха та яких ритуалів з ним обов’язково дотримуються на Тернопільщині? Чому діти квокають під столом? Як виготовляють павуків, витинанки?

Особливо цікавими є розповіді польських студентів. Традиції святкування головного свята року в них мають дуже багато спільного з нашими. Польська молодь ділиться власними спогадами про Святвечір, Службу Божу в костелі, приготування страв до різдвяного столу. Але, як розповідають викладачі-керівники клубу, дух свят – це не лише застілля та різдвяні дійства, а ще й чин милосердя щодо тих, хто залишається в ці святкові дні наодинці. Тож різдвяною радістю учасники щедро діляться з тими, до кого доля не така прихильна, – недужими, тими, хто втратив домівку, дітьми, позбавленими батьківської ласки та піклування. Ідуть великим гуртом до дитячих будинків, самотніх стареньких людей у геріатричні будинки, пансіонати та співають колядок, щедро віншують, створюючи атмосферу справжнього свята. Всім учасникам клубу особливо запам’ятався нині вже випускник нашого університету, громадянин Індії Шумаель Кхан Атхакр, якого наші дівчата навчили колядок, і він колядував з ними в «Домі милосердя святої Вероніки». Це були незабутні моменти.

Запроваджували учасники клубу й сучасні традиції. До вподоби їм майстер-класи з розписування імбирних пряників, які потім вони дарували улюбленому деканату іноземних студентів.

З великою вдячністю доцентка, керівниця Центру виховної роботи та культурного розвитку ТНМУ Марта Руденко розповідає про співпрацю з обласним краєзнавчим музеєм, співробітники якого проводять дуже цікаві інтерактивні екскурсії з іграми, піснями, демонструючи весь зимовий обрядовий цикл свят і навіть пригощають млинцями. І тепер, попри велику війну, коли іноземні студенти частково повернулися на навчання, «Український клуб» планує нові цікаві заходи, але вже після складання іспитів. Заходи організовують задля популяризації української культури для іноземних і тих студентів, які приїхали до нашого університету навчатися з інших регіонів.

Лариса ЛУКАЩУК