«Добре, що молодь продовжує займатися наукою, незважаючи на такі тяжкі часи»

Відбувся XXVIII конгрес студентів і молодих вчених, присвячений 170-річчю від дня народження Івана Горбачевського. Під час урочистого відкриття заходу в актовій залі адміністративного корпусу голова ради Наукового товариства студентів ТНМУ Тетяна Подільська зазначила, що на адресу організаційного комітету надійшло до публікації 527 тез, заплановано 328 усних доповідей, 48 з яких подали наші гості – молоді науковці з різних навчальних медичних закладів країни.

Ректор ТНМУ, професор Михайло КОРДА вручає диплом І ступеня студенту-переможцю першого етапу Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт Дмитрові КОВАЛЮ

Тетяна Подільська запропонувала всім присутнім у залі подякувати за можливість проведення наукового форуму захисникам України та вшанувати загиблих хвилиною мовчання. Зі словами вдячності вона звернулася до всіх, хто долучився до організації й проведення цьогорічного конгресу студентів і молодих учених, та запросила до вітального слова ректора університету, професора Михайла Корду.

До студентів і молодих вчених звернувся проректор з наукової роботи ТНМУ, професор Іван КЛІЩ

Звертаючись до учасників форуму, Михайло Корда висловив щиру радість з огляду на позамережевий формат роботи конгресу: «Зібралася така велика зала ентузіастів, молодих науковців. Маємо гостей з інших університетів України. Сьогодні на конференцію ми отримали понад 500 робіт. Усі вони будуть опубліковані в збірнику. Приїхали гості з інших університетів України. І це дуже добре, що молодь продовжує займатися наукою, незважаючи на такі тяжкі часи, які маємо нині в Україні».

Михайло Корда зазначив, що в ТНМУ для студентів і молодих учених створили всі можливості для заняття науковою роботою: на кафедрах діють наукові гуртки, функціонують п’ять лабораторій, що атестовані на державному рівні. Все це зумовлює високу результативність, наукову продуктивність і, відповідно, забезпечує провідні місця нашого університету в міжнародних та всеукраїнських рейтингах.

Ректор також наголосив: «Ваша наукова продукція, ваше навчання й є тим внеском у добробут країни нині. І ваш професіоналізм буде особливо потрібен нашій країні незабаром після нашої перемоги – для відбудови країни та системи охорони здоров’я України. Закликаю вас: продовжуйте бути активними, продовжуйте займатися науковими дослідженнями, продовжуйте гарно вчитися!».

До студентів і молодих вчених звернувся проректор з наукової роботи ТНМУ, професор Іван Кліщ, який вказав на важливості форуму як в площині науковій, так і політичній. За його словами, організація та проведення таких зібрань – це промовиста відповідь-заперечення агресору, який намагається позбавити нас, українців, майбутнього, це – утвердження подальших перспектив розвитку нашої держави. І недарма нинішній конгрес має назву «Майбутнє за наукою», адже без науки немає майбутнього.

У рамках урочистостей відбулося й нагородження студентів-переможців першого етапу Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт. Діана Савків, Дмитро Коваль, Софія Чорній та Вікторія Мірошник, Богдан Пинда, Ірина Фурдела, Олеся Рожелюк отримали дипломи І ступеня; Анастасія Шевчук – диплом ІІ ступеня. Ректор ТНМУ Михайло Корда привітав учасників наукових змагань і вручив нагороди.

Згідно з програмою форуму з пленарними доповідями виступили Оксана Шевчук, професорка, керівниця відділу менеджменту наукових проєктів («Відкрита наука: що це і навіщо»), Олександр Березко, кандидат технічних наук, доцент кафедри соціальних комунікацій та інформаційної діяльності Національного університету «Львівська політехніка», співзасновник Інституту відкритої науки та інновацій, координатора проєкту «Open4UA» («Український погляд на глобальну реформу оцінювання наукової діяльності»).

Упродовж роботи конгресу студенти та молоді науковці мали змогу представити широкому загалу результати власних досліджень на засіданнях різних секцій. В кожній з них після обговорення були визначені переможці. Грамоти за кращі наукові дослідження вручив проректор з наукової роботи Іван Кліщ.

Ігор ГАВРИЩАК

Світлини Яніни ЧАЙКІВСЬКОЇ