У граната корисно все

Гранат з найдавніших часів вважали королем над усіма плодами – за смак і вогненно-червону корону на верхівці плоду. І недарма: адже він – справжній дарунок природи.

З лікувальною метою гранат застосовують з глибокої давнини. Стародавні єгиптяни, римські й грецькі лікарі, в тому числі «батько медицини» Гіппократ, Авіценна, вважали його дуже цінним плодом.

Плоди граната містять вітаміни, клітковину, мінеральні речовини й мікроелементи: кальцій, магній, калій, марганець, натрій. І дають до 60% соку, який має у своєму складі глюкозу, фруктозу, органічні кислоти (з переважанням лимонної кислоти), водорозчинні поліфеноли, 15 амінокислот, у тому числі 6 незамінних, вітаміни С, В1, В2, Е, А, РР та ін. У ньому більше антиоксидантів, ніж у будь-якому іншому напої.

У граната корисно все. Зерна у суміші з медом використовують як мазь у разі гнійних виразок. Їх також вживають за гормональних порушень, головного болю, підвищеного тиску та дратівливості в клімактеричний період. Сік солодких гранатів помічний за ниркових хвороб, а кислих – у разі каменів у нирках і жовчному міхурі. Крім того, гранатовий сік має сечогінну, жовчогінну, протизапальну, антисептичну, жарознижувальну дії. Його застосовують для лікування гіпертонії, хвороб травного тракту, підвищення рівня гемоглобіну в крові, як протицинготний засіб. Клінічні дослідження свідчать про високу ефективність соку в лікуванні опіків. Зазвичай його рекомендують пити у суміші з морквяним чи буряковим соками.

Щоб приготувати гранатовий сік до пиття, плід потрібно розрізати на чотири частини, видалити шкірку, відокремити зерна, вичавити сік, перецідити та розвести водою в пропорції 1:1. У сучасній офіційній та народній медицині свіжі плоди та сік з них також рекомендують як загальнозміцнювальний засіб після важких виснажливих інфекційних захворювань або операцій, а також у разі застуд. Крім того, гранатові протирання й ванни активно застосовують у косметології, зокрема для виведення пігментних плям, веснянок, вугрів, відбілювання шкіри обличчя, зміцнення нігтів і росту волосся. Сік з граната, змішаний зі сметаною в пропорції один до трьох, за щоденного використання наситить шкіру й збереже її молодість.

ГРАНАТОТЕРАПІЯ

Пронос: 1 ст. л. подрібненої сухої зовнішньої шкірки граната або 3 ст. л. свіжої залити однією склянкою окропу, довести до кипіння та варити 3 хв. під кришкою, настояти до охолодження; пити теплий відвар по 0,25 склянки двічі на день.

Запальні й ранозагоювальні процеси: 5 г подрібненої шкірки заварити 100 мл води, перецідити й приймати по 1-2 ч. л. до їди тричі на день.

Недокрів’я: пити гранатовий сік по 0,5-1 склянці тричі на день за 30 хв. до їди. Лікування має тривати 2-4 місяці. Потім зробити перерву та повторити курс.

Опіки: розведеним (10-15%) соком граната ретельно змочити обпечену поверхню й присипати зверху порошком із сухої шкірки плоду, опік залишити відкритим (не бинтувати).

Стоматит: 20 г сухої подрібненої шкірки залити 1 склянкою гарячої води, кип’ятити 30 хв., перецідити, довести до початкового об’єму, застосовувати для полоскання. Стреси, безсоння: висушені перетинки, що розділяють гранатові зерна на секції, додавати в чай. Вони заспокоюють нервову систему, допомагають переносити стреси й поліпшують сон.

Загальна зашлакованість організму. Для очищення крові від шлаків і токсинів двічі-тричі на рік курсом три тижні слід пити свіжий гранатовий сік. Першого тижня – по пів склянки тричі на день, другого – по 0,5 склянки двічі на день, а третього – так само, як і першого.

Набряки та застій жовчі: приймати по третині склянки гранатового соку як сечогінний та жовчогінний засіб. Поганий апетит: пити по 0,5-1 склянці гранатового соку або з’їдати по половині плоду за 15 хв. до їди.

Застуда (підвищена температура тіла, біль у горлі, нежить): випити склянку гранатового соку (можна додати за смаком мед або змішати з солодким яблучним, морквяним соком).

Глисти. Народна медицина рекомендує щодня приймати по 30 г (приблизно 1 ст. л.) змеленої в порошок сухої шкірки граната, запиваючи гарячою водою.

Порушення менструального циклу. Щоб змусити яєчники виробляти гормони естрогени в чіткій відповідності з місячним циклом, у перші 7-10 днів кожного циклу (якщо він збився, то в перші 7-10 днів місяця) слід випивати по склянці гранатового соку щодня.

Діабет. Хворим на цукровий діабет слід приймати по 60 крапель соку 4 рази на день до їди. Уже на 3-й день помітно знижується рівень цукру в крові.

Куряча сліпота. Якщо погано бачите в сутінках – щодня випивайте по склянці гранатового соку. Антоціани, які входять до його складу, сприяють синтезу світлочутливого пігменту родопсину, який значно поліпшує адаптацію очей до темряви.

Атеросклероз: пити по 1-2 склянки соку на день.

Хронічний кашель: залити 1 ст. л. шкірки граната 1 склянкою окропу, настояти під кришкою, доки вода не набуде рожевого кольору. Випивати по 1 склянці теплого настою на день.

Увага! Передозування відварів, настоїв зі шкірки граната призводить до тяжких отруєнь, зумовлює загальну слабкість, запаморочення, порушення зору, нудоту й блювоту, тож слід бути обережними, вживаючи ці засоби. Гранатовий сік перед тим, як випити, слід розводити водою, тому що він містить багато кислот, які подразнюють шлунок і псують зубну емаль. Протипоказаний свіжовичавлений гранатовий сік за гастриту з високою кислотністю, виразкової хвороби, панкреатиту. Крім того, гранат шкідливий для осіб з хронічними запорами, гемороєм і тріщинами заднього проходу.

Лариса БАСК