Тривали актуальні тренінги від Міжнародного медичного корпусу

На базі Центру симуляційного навчання ТНМУ тривали тренінгові заходи у рамках програми «Принципи роботи з травмами» від Міжнародного медичного корпусу – глобальної гуманітарної некомерційної організації, яка займається порятунком життів і полегшенням страждань через проведення навчальних вишколів у галузі охорони здоров’я й впровадження програм допомоги та розвитку.

Міжнародний медичний корпус (далі ММК) у співпраці з Гарвардською гуманітарною ініціативою розробили та впровадили сім навчальних тренінгів для медичних працівників, фахівців ДСНС, поліції тощо. Так, курс «Розширена підтримка життя при травмі» навчає негайному наданню допомоги травмованим пацієнтам, включаючи забезпечення прохідності дихальних шляхів, дихання та вентиляцію, кровообіг із зупинкою кровотечі, оцінку інвалідності/неврологічного статусу, а також повний огляд і вплив навколишнього середовища. «Основи роботи медсестри при травмі» присвячені процесу медсестринства при травмі, зокрема первинному огляду та швидкому прийняттю рішень, дихальним шляхам і вентиляції, а також методам надання допомоги при травмі, таким, як іммобілізація хребта.

Курс «Основи допомоги при травмі на догоспітальному етапі» зосереджується на долікарняній допомозі задля збільшення шансів на виживання пацієнта до часу його надходження в лікарню, зокрема на огляді місця події та пацієнта, дихальних шляхах, диханні, вентиляції та оксигенації, кровообігу, кровотечі та шоку, пацієнтах з фізичними вадами, а також на ситуаційному навчанні. «Основи педіатричної травми» надають лікарям і медсестрам практичні знання та навички для надання високоякісної допомоги педіатричним пацієнтам з травмою.

Пересічних громадян курс «Зупини кровотечу» навчає, як рятувати життя, якщо в людей поблизу сильна кровотеча, а медичні працівники ще не прибули на місце події. Тренінг «Допомога при масових ураженнях» спрямований на підготовку до інцидентів з масовими ураженнями на рівні як певних осіб, так і закладів охорони здоров’я, а також на розробку планів реагування у випадку масових уражень на рівні закладу та організації. Курс «Допомога при хімічних, біологічних, радіологічних, ядерних та вибухових ураженнях» містить інформацію про те, як надавати допомогу при хімічних, біологічних, радіологічних, ядерних ураженнях і вибухах на догоспітальному та госпітальному етапах, зокрема навчає методам дезактивації, надання медичної допомоги, використання антидотів і засобів індивідуального захисту, а також основам безпеки медперсоналу.

Ці тренінги передбачають надання допомоги на догоспітальному та госпітальному етапах, лікування різноманітних травм, випадків масового ураження людей із застосуванням хімічних, біологічних, ядерних і вибухових матеріалів тощо.

Починаючи з липня 2022 року, впродовж трьох фаз проєкту організували тренінги для понад 6300 фахівців у 10 містах і містечках нашої країни, налагодили співпрацю з п’ятьма медичними університетами та двома медичними коледжами, багатьма лікарнями й станціями швидкої допомоги, а також проведено інструкторський курс.

Нещодавно тренінгова команда ММК провела ці курси у Тернополі на базі Центру симуляційного навчання ТНМУ. Кількість учасників, які прибули з різних куточків України (з Тернополя, Києва, Дніпра, Миколаєва, Рівного, Харкова та інших міст) на навчання, становила майже 100 осіб.

Від Тернопільського національного медичного університету участь у навчанні взяли: завідувач кафедри медицини катастроф і військової медицини Віктор Лотоцький, доцент цієї кафедри Віктор Шацький, доцент кафедри екстреної та симуляційної медицини Ярослав Кіцак та асистент кафедри вищої медсестринської освіти, догляду за хворими та клінічної імунології Дмитро Ковальчук.

Спочатку організували загальний захід для всіх учасників, що складався з короткого огляду, плану проведення, презентацій учасників з партнерських навчальних закладів, а також опису цілей кожного курсу. Відтак упродовж кількох днів учасники працювали в окремих групах з кожного тренінгу. Після завершення чотириденного майстер-тренінгу та успішного підтвердження рівня підготовки вони отримали сертифікат майстер-інструктора та, відповідно, можливість проводити не лише звичайні навчальні курси, але й навчати майбутніх інструкторів.

У рамках програми від ММК ще були проведені крос-тренінги з певних навчальних курсів. Це було одноденне експрес-навчання з можливістю отримання додаткового сертифіката майстер-інструктора з навчального курсу, за яким учасники вже раніше отримали інструкторський сертифікат і пройшли обсервацію.

Віктор ЛОТОЦЬКИЙ,

завідувач кафедри медицини катастроф та військової медицини

Світлини Миколи ВАСИЛЕЧКА